09-05-2016

Tv og sandheden

Jeg hader når tv-udsendelser og fagfolk ikke siger sandheden, elelr omgås den for meget. Jeg ved godt at tv skal være godt for at folk gider kigge med, men alligevel.................
Fx hvis de skal vise en sandfærdig udsendelse om løves liv og færden på 60 minutter, så ville 50-55 minutter gå med at løverne sov. Og så brugte de sidste 5- 10 minutter på at jage forgæves, jage med succes, dyrke sex, opdrage unger, spise, forsvare området osv

Men nu så jeg lige en udsendelse på DR.dk Brdr. Madsens tidsrejse: Jernalderen. Hvor de klædes ud som folk fra den tid, og besøger Stenalderlandsbyen ved Lejre. Og skal prøve i 2 dage, at leve som dengang. De skal smøre ler op af benene, da der skal bages brød, fordi man varme ovnen grundigt op med brænde og gløder, og rager så brændslet ud igen, inden man lægger brødene ind i ovnen. Så leret isolerer ben og fødder mod gløderne og varmen. Det er alt sammen udmærket, men så skal de brygge øl!!!

Vi ved, at mennesket og især nordboerne begyndt øl og mjød brygning meget tidligt, da meget fersk vand er giftigt og fyldt med baktusser. Så man kogte korn og vand sammen, og fik en velsmagende bryg, som også gav alkohol, hvilket slet ikke var et minus. Men til en familie og senere til landsbyen skulle der rigtig store mængder øl til. Det var jo både far og mor og 10+ børn, tjenestefolk og daglejrer. Og gæster og til at handle med.

Og nu påstår brygmesteren så i den udsendelse at for at lave øl skal man tygge den rå byg først. Og så spytte ud, fordi enzymerne er med til at forfine mæsken. Og ja, den del passer. Men squtte til hverdags brygningen. Så meget byg kan man slet slet ikke nå at tygge sig igennem. Og forstil dig den mængde spyt du samtidig skal tilsætte under tygningen?? 
Nej du, man kværnede den kogte og spirende byg let, og lavede øl på den måde.

Det med spyt og enzymer brugte de mere syd på og i de varme lande, hvor det var til at brygge vin med druer. Samtidig er druer jo også så saftige at der er rigeligt væske, og så mange enzymer skulle der egentlig ikke bruges, fordi druer specielt gerne vil gære. 
Syd på har de mere rindende vand, som sørge for at baktusser har svært ved at overleve, og derfor er vandet med drikkeligt, uden krumspring, som kogning og brygning osv.