25-06-2016

The Little House Cookbook

Jeg er i gang med at læse The Little House Cookbook

Glade mad-amatører fra USA der har genskabt mange af de madretter der nævnes i Det lille hus på prærien bøgerne

Ud over opskrifterne, tillempet nutidens vare-udvalg og køkkenudstyr, så skriver de også om hvilken viden man havde der i slutningen af 1800-tallet om vitamine og proteiner og om at få maden til at strække osv

Ret interessant

Især mængden af melasse og sukker og sirup i nærved alle retter

Salt flæske udvandes, vendes i mel og steges sprødt. Lægges i et ildfast fad. Dækkes med hvide bønner, der selvfølgelig er grundigt udvandet og kogt møre. Så vand eller drippings (Det der er dryppet af kød under stegningen) til det dækker, og så en 1-2 dl melasse og så i ovnen 4-8 timer. Især noget man spiste om søndagen til frokost. Søndag måtte man jo ikke arbejde eller tilvirke mad eller lege (Heller ikke selvom man sad langt ude på prærien og uden nogen naboer tæt ved) Men hvis maden avr sat over før midnat, så kunen dne jo tages ud varm, uden at man ellers havde tilvirket noget

Vedrørende mad og store mængder sukker i sidste halvdel af 1800-tallet........ Lauras farfar havde 7 eller 8 børn......... det samme med Lauras morfar....... og flere af de børn giftede sig indbyrdes........ altså ikke med søskende, men på tværs af familierne.

Farfar ejede en kæmpe plantage/ skov med ahorntræer.......... og høstede mange mange liter ahornsaft hver forår. Det blev kogt ind til både sirup og til sukker. Og blev fordelt mellem alle hans børn (Og så handlede han med resten) tilgengæld hjalp de voksne børn med høsten hos hinanden, og delte mange ting. Fx lavede alle ost, men man kunne nøjes med at slagte een kalv, så havde 4-6 familier osteløbe (Maveenzym som kun kalve har, inden de spiser solid foder) og så kunne de familie hver især producere nok ost til hele året.

Nåh, tilbage til sukker..................... for at fejre at vinteren er ved at være ovre, og at sukkerhøsten er i hus, så inviterer formor og farfar til dans og fest. Lauras far hjælper med den sidste høst, og de sover derfor alle sammen hos farmor. Til morgenmad får de majsbrød med ahornsirup. Til frokost bliver der kogt majsgrød som spises med frisk ahornsaft.

Om aften da alle fra familien dukker op, bliver der festet og danset, mens farmor står i køkkenet og koger den sidste høst til sukker. Da man har danset i et par timer, er det tid til mad................ alle tager en tallerken som de fylder udenfor med ren sne, og så hælder farmor kogende tyk sirup ud over, som bliver så bliver til karamel. Det spiser man 2-3 tallerkener af. Og først derefter går man til buffeten med skinkesteg og hønsepostej og tilbehør.
Imens koger farmor stadig ahornsaft. Til den sætter sig til sukker. Hvorefter alle børnene får en kop eller asiet med den rene varme sukker. VelbekommenSmiler stort